Dubbele bodems en dubbele toppen

Dubbele bodems en dubbele toppen zijn bekende patronen die veel voorkomen op de financiële markten. Vaak worden ze gevormd aan het einde van een trend en geven zo aan dat de trend voorbij is. Deze patronen worden vaak zo gevormd dat een dubbele bodem eruitziet als een grote W en de dubbele top als een grote M.

Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
Hieronder ziet u een voorbeeld van de goudprijs op 14 augustus 2015 in een 10-minutengrafiek. Zoals u ziet beweegt de prijs tot ca. 13.10 omhoog, waarna er korte tijd sprake is van een daling en er om 16.30 een dubbele top wordt gevormd.

dubbele top
De goudprijs vormt op 14 augustus een dubbele top, waarna de markt fors daalt.

In dit voorbeeld zien we een dubbele top. Soms worden deze patronen gevormd aan het einde van een opwaartse trend. Dit is een duidelijk signaal dat kopers hun interesse verliezen en de verkopers het momentum overnemen. Zodra de tweede top bevestigd is en de prijs daalt, kan dit worden gezien als een teken dat de prijs nog verder zal dalen. [table “9” not found /]
Bovenstaande voorbeeld toont dat dubbele toppen de vorm kunnen aannemen van een verlengde M, waar vervolgens in het andere been van de M gehandeld kan worden zodra de beweging is bevestigd. Toch moet u niet blind handelen in een dubbele top of bodem. De ontwikkeling van de prijs is namelijk zelden met voldoende nauwkeurigheid te voorspellen. Daarom kiezen veel daytraders ervoor om dit patroon aan te vullen met een andere indicator. Dat kan bijvoorbeeld een stochastische indicator zijn om het momentum van de markt te meten.

dubbele top met stochastics2
De stochastische oscillator vormt een lagere top, terwijl de prijs een dubbele top laat zien. Dit is een divergence-signaal, wat door veel daytraders als een verkoopsignaal wordt geïnterpreteerd.

Op bovenstaande schermafbeelding is te zien dat de momentumindicator een lagere bodem vormt onder de prijs. Deze bodem is gemarkeerd met de groene pijl. Tegelijkertijd creëert de prijs daarvoor een dubbele top. Dit patroon, waarbij de indicator momentum verliest terwijl de prijs een dubbele top of bodem vormt, wordt ook wel ‘divergence’ genoemd en wordt door daytraders over de hele wereld gebruikt. Bovenstaande grafiek is gemaakt op het ETX Capital-platform, waar u stochastische oscillatoren kunt inschakelen door een grafiek te openen, op ‘Studies’ te klikken en vervolgens ‘Stochastic’ te selecteren.

image_pdfimage_print
Del denne artikel

Comments

  • Gerelateerd
  • Nieuw
  • Populair