Fibonacci-niveaus in trading

Fibonacci-getallen zijn een veelgebruikt en veelbesproken hulpmiddel voor het voorspellen van prijsontwikkelingen op de financiële markten. Fibonacci-niveaus worden veel gebruikt door daytraders, maar nooit als enige indicator. In de regel moeten ze worden gecombineerd met andere elementen van de technische analyse om goede resultaten te behalen.
Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
De Fibonacci-reeks werd in de dertiende eeuw voor het eerst beschreven door de Italiaanse wiskundige Leonardo Fibonacci. De Fibonacci-reeks is een oneindige nummerreeks die als volgt begint: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, enzovoort. Elk getal in de reeks is de som van de twee voorgaande getallen. Fibonacci-reeksen zijn op veel plekken in de natuur te vinden, zowel in hun pure vorm als in weerspiegelingen van de onderlinge relaties van de getallen. De bekendste Fibonacci-verhouding is bijvoorbeeld 61,8 procent. Dit wordt ook wel de ‘gulden snede’ genoemd en wordt gevonden door een getal in de Fibonacci-reeks te delen door het daaropvolgende getal. Bijvoorbeeld: 55/89 = 0,6178. Andere belangrijke Fibonacci-verhoudingen zijn 23,6 procent, 38,2 procent, 50 procent en 100 procent. Deze video legt goed uit wat zogenaamde Fibonacci-extensions en -projections inhouden:

In technische analyse worden Fibonacci-niveaus gebruikt door het hoogste en laagste punt van een prijs te nemen en bijvoorbeeld 61,8 procent van de van de totale afstand hiertussen te berekenen. Zodra deze en eventuele andere Fibonacci-niveaus zijn gedefinieerd, worden er horizontale lijnen ingetekend die mogelijke steun- en weerstandsniveaus aangeven. Hieronder ziet u een voorbeeld van een Fibonacci-retracement, waarbij de prijs in eerste instantie daalt en vervolgens 61 procent van de terugval weer goedmaakt. [table “30” not found /]
Een retracement houdt dus in dat de prijs zich als het ware terugtrekt. Dit betekent bijvoorbeeld dat de prijs na een lange neerwaartse beweging de neiging zal hebben om weer iets op te krabbelen, om vervolgens weer verder te dalen. Hierbij wordt er vaak gekeken naar de niveaus van 61,8 procent en 50 procent, en in het geval van een erg sterke trend soms ook 38,2 procent als mogelijke keerpunten.

Fibonacci-analyse in daytrading
Een voorbeeld van een Fibonacci-retracement in de dollaryen. De prijs daalt eerst fors en wint daarna 61,8 procent van de daling weer terug. Dit is een veelvoorkomend patroon in grafieken dat elke dag op markten overal ter wereld te zien is.

Fibonacci-niveaus worden veel gebruikt op de forex-, index-, goud- en oliemarkten, maar moeten altijd worden bevestigd door andere indicatoren. Voor nieuwkomers is het vaak niet meteen duidelijk waarom deze niveaus belangrijk zijn voor het volgen van prijsontwikkelingen op de financiële markten. Een van de redenen voor het gebruik van Fibonacci-niveaus voor het identificeren van mogelijke keerpunten op een grafiek, is dat iedereen het doet en er daardoor een zelfversterkend effect ontstaat. [table “20” not found /]
Hoewel Fibonacci-getallen en -verhoudingen vaak worden gebruikt voor het analyseren van prijsontwikkelingen, kunnen ze niet op zichzelf staan. Voor de beste resultaten worden ze gebruikt in combinatie met andere indicatoren uit de technische analyse, bijvoorbeeld trendkanalen of stochastische oscillatoren. Zie ook onze test van Fibonnaci-handel in verschillende markten.