Pivot-strategie

Deze daytrading-strategie gebruikt uit een voortschrijdend gemiddelde en zeven zogenaamde pivot-lijnen. Een positie wordt geopend als een bepaalde pivot-lijn wordt doorkruist, en weer gesloten als het voortschrijdend gemiddelde wordt overschreden. VERDIEPING De zogenaamde pivot-lijnen vertegenwoordigen een aantal belangrijke prijsniveaus in de meeste wisselkoersen. Desondanks zijn er maar relatief weinig traders die deze lijnen gebruiken bij de handel in forex. In dit artikel bespreken we een relatief eenvoudige strategie die gebruikmaakt van deze pivot-lijnen. Aan de hand van deze strategie kunt u een goed idee krijgen van hoe de belangrijkste valutaparen bewegen. Ook is deze strategie gemakkelijk te volgen en weinig stressvol. De strategie is vooral bedoeld voor het dollarpond-valutapaar, ook wel de ‘Cable’ of GBPUSD genoemd. De strategie kan ook worden gebruikt voor de EURUSD.

Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
Pivot in het kort Het pivot-systeem is een technisch hulpmiddel dat oorspronkelijk is ontwikkeld door ‘floor traders’ om een ​​idee te krijgen van hoe een bepaalde prijsgrafiek zich verhoudt tot de koers van de vorige dag. U hoeft de berekening niet te begrijpen om de pivot-strategie te gebruiken: op de meeste platformen (waaronder IG) kunnen pivot-lijnen automatisch worden ingetekend. In het kader ‘Pivot-lijnen berekenen’ leggen we de wiskunde achter pivot-lijnen uit. [table “6” not found /]
De pivot-strategie Als u de pivot-strategie wilt gebruiken, opent u een 5-minutengrafiek van het valutapaar GBPUSD. Kijk vervolgens waar de analyse-indicator ‘Pivot’ of ‘Pivot lines’ staat. Op de meeste handelsplatformen vindt u deze onder ‘Technical’ of ‘Drawing’. Na het inschakelen van de grafiek worden er maximaal zeven lijnen ingetekend. De middelste lijn wordt de pivot-lijn genoemd, de buitenste lijnen de steun- en weerstandslijnen (respectievelijk S1 en S2 en R1 en R2). Merk op hoe de koers zich aan het begin van de dag vaak in de buurt van de pivot-lijn (P) bevindt en later op de dag naar de steun- en weerstandslijnen trekt. Vaak kunt u zien dat de koers wordt ‘aangetrokken’ door de pivot-lijn en stopt bij de buitenste steun- en weerstandslijnen. Na het intekenen van de pivot-lijnen in de grafiek, wordt er een voortschrijdend gemiddelde van 50 toegevoegd. Een voortschrijdend gemiddelde wordt ook wel afgekort als MA en behoort tot de standaardinstrumenten van elk handelsplatform. WAARSCHUWING: op maandag kunnen de pivot-getallen op de verschillende platformen sterk uiteenlopen. Sommige platformen verwerken op maandagochtend late transacties van zondag (zoals IG), andere platformen doen dit niet (bijvoorbeeld ETX). U kunt deze tool gebruiken als u op maandag zeker wilt weten wat de juiste pivot-getallen zijn.

Fig. 2. Pivot met steun- en weerstandsniveaus.
Fig. 2. Pivot met steun- en weerstandsniveaus. Merk op hoe de koers rond de middenlijn (pivot) draait en stopt bij de stippellijnen, dat wil zeggen de steun- en weerstandsniveaus.

In de pivot-strategie gaat u long (koopt u) of short (verkoopt u) als de prijs de eerste steun- of weerstandslijn boven of onder de pivot-lijn op een bepaalde manier kruist. Deze steun- en weerstandsniveaus worden meestal S1 en R1 genoemd. Wanneer de koers door een van deze lijnen breekt, ziet de strategie dit als een teken dat de prijs het steunniveau niet kan vasthouden en de koers daarom verder omhoog of omlaag zal gaan. Als trader probeert u deze kansen te benutten.

Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
Naast pivot-lijnen gebruikt de strategie ook een voortschrijdend gemiddelde (MA) met een waarde van 50. Dit voortschrijdend gemiddelde wordt gebruikt om de stop-loss en de doelprijs zo in te stellen dat de een positie wordt gesloten als de prijs het voortschrijdend gemiddelde overschrijdt, ongeacht of de transactie winst of verlies maakt. Onderstaande grafiek toont een aantal voorbeelden van in- en uitstappunten.

In- en uitstappunten in de pivot-strategie. De blauwe pijlen tonen de instappunten, de rode pijlen de uitstappunten.
In- en uitstappunten in de pivot-strategie. De blauwe pijlen tonen de instappunten, de rode pijlen de uitstappunten. Klik op de afbeelding om een ​​grotere versie te openen.

In de eenvoudigste versie van deze strategie opent u een positie zodra de steun- of weerstandslijn (S1 of R1) wordt doorbroken. Deze strategie is NIET aan te bevelen. Dit komt doordat de koers vaak stopt op of rond deze steun- en weerstandslijnen en geen duidelijke richting kiest. Vaak lijkt het alsof de koers door een steun- of weerstandslijn heen schiet, maar vervolgens niet genoeg ‘kracht’ heeft om de stijging of daling door te zetten en weer corrigeert. Als trader verliest u op die manier vaak waardevolle punten. Het is daarom belangrijk om voldoende geduld te hebben wanneer de koers een steun- of weerstandslijn nadert. De strategie schrijft voor dat er eerst een candle van vijf minuten moet worden gevormd aan de andere kant van het steun- of weerstandsniveau. Wacht vervolgens tot de volgende candle van vijf minuten boven of onder de prijs eindigt van de vorige candle, waarmee door de steun of weerstand werd gebroken. In dat geval opent u een positie in de richting van de trend.

U opent een positie als de eerste candle sluit onder de steun- of weerstandslijn en de volgende candle boven of onder de eerste candle wordt gesloten.
U opent een positie als de eerste candle sluit onder de steun- of weerstandslijn en de volgende candle boven of onder de eerste candle wordt gesloten.

Zodra u een positie hebt geopend, is het belangrijk om een stop-loss in te stellen om het risico van plotselinge prijsbewegingen af te dekken. Meestal kunt u een tijdelijke stop-loss plaatsen rond de prijs van het voortschrijdend gemiddelde (50 MA) op het moment van het openen van de positie. Zodra u uw stop-loss hebt ingesteld, kunt u ontspannen volgen in welke richting de markt zich ontwikkelt. U sluit uw positie wanneer de prijs het voortschrijdend gemiddelde weer kruist, ongeacht of uw transactie winst of verlies maakt. Begint de prijs daarentegen een bodem te vormen of stopt deze in de buurt van de volgende steun- of weerstandslijn (S2 of R2), dan kunt u het voortschrijdend gemiddelde negeren en uw winst verzilveren. Vergeet niet om uw posities te sluiten voordat de handelsdag is afgelopen, meestal rond middernacht. Neem GEEN extra risico’s door posities meerdere dagen aan te houden.

Normaal gesproken wordt een positie gesloten als de prijs de MA 50 kruist. Strandt de koers daarentegen in de buurt van de steun of weerstand, dan kunt u ervoor kiezen om uw winst te verzilveren.
Normaal gesproken wordt een positie gesloten als de prijs de MA 50 kruist. Strandt de koers daarentegen in de buurt van de steun of weerstand, dan kunt u ervoor kiezen om uw winst te verzilveren.

Een laatste opmerking over deze pivot-strategie: houd er rekening mee dat u alleen instapt als de prijs de steun of weerstand kruist VANAF de middelste pivot-lijn. Open geen nieuwe positie als de prijs van bovenaf door R1 breekt. Andersom opent u ook geen nieuwe positie als de prijs van onderaf door S1 breekt. Dit komt echter zelden voor. Als u uw pivot-strategie nog meer ‘gewicht’ wilt geven, kunt u experimenteren met het combineren van specifieke candlestick-formaties. Misschien geeft een doji-candlestick aan dat de markt plotseling van richting is veranderd, waardoor u een ander in- of uitstappunt moet bepalen. Lees hier meer over candlestick-formaties. LET OP: een strategie is niet altijd in elke markt effectief. Het feit dat een strategie enige tijd heeft gewerkt, is geen garantie voor de toekomst. Video-uitleg over de pivot-strategie: https://youtu.be/ob5JQ8bzsHk LET OP: een strategie is niet altijd in elke markt effectief. Het feit dat een strategie enige tijd heeft gewerkt, is geen garantie voor de toekomst. [table “4” not found /]

image_pdfimage_print
Del denne artikel

Comments

  • Gerelateerd
  • Nieuw
  • Populair