Steun- en weerstandsniveaus
Steun- en weerstandsniveaus behoren tot de basisconcepten van handelen, zowel voor investeren op lange termijn als daytrading op korte termijn. Beide niveaus zijn punten op de grafiek waar de prijsontwikkeling de neiging heeft te stoppen en, in sommige gevallen, van richting te veranderen. Veel mensen gebruiken steun- en weerstandsniveaus als koop- of verkooppunten, zeker als er ook andere indicatoren zijn die aangeven dat de prijs zich vanaf dat punt in een bepaalde richting zal ontwikkelen. Hieronder ziet u een voorbeeld van de prijs van de eurodollar tussen het najaar van 2012 en het najaar van 2014, waarbij de prijs rond 1,2738 een steunniveau tegenkomt. Veel traders beschouwen dit als een uitgelezen koopkans.
Het zijn de minste succesvolle traders die hun beslissingen uitsluitend baseren op steun- en weerstandsniveaus. Meestal worden ze gebruikt in combinatie met andere factoren bij het nemen van belangrijke aan- of verkoopbeslissingen. Merk op dat hoe vaker een steun- of weerstandsniveau wordt geraakt, hoe sterker het wordt. Wordt een steun uiteindelijk doorbroken, dan kan de prijs in korte tijd vaak snel verder dalen. Veel beginnende daytraders hebben de neiging om bij zogenaamde ‘price breaks’ posities te openen door onmiddellijk short te gaan als een steunniveau is doorbroken. Voor de meeste markten geldt dat dit een risicovolle strategie is, omdat er vaak sprake is van kleine, valse uitbraken. Hierbij wordt een steunniveau korte tijd doorbroken en vervolgens weer snel hersteld. Deze strategie moet dan ook voorzichtig worden gebruikt. Weerstandsniveaus werken op dezelfde manier, alleen in tegenovergestelde richting. Dit zijn niveaus die de prijs al meerdere keren is tegengekomen, maar nooit heeft weten te doorbreken. Wilt u een positie openen in een bepaalde markt, weet dan dat er een ‘plafond’ kan zijn waar de prijs tegenaan kan lopen. Dit beperkt het mogelijke rendement dat uw transactie kan opleveren. Een ander bekend fenomeen gerelateerd aan steun- en weerstandsniveaus, is dat steunniveaus regelmatig weerstandsniveaus kunnen worden. Hieronder kunt u daar een voorbeeld van zien.
Een verklaring voor dit fenomeen is dat wanneer een gevestigd steunniveau wordt doorbroken, er veel traders short willen gaan maar sommigen juist het tegenovergestelde doen. Keert de prijs vervolgens niet terug boven het steunniveau, dan is dit voor hen een teken om short te gaan.